במבט ראשון הם נראים דומים. שניהם ארוכים, עם הרבה רגלים ושניהם מעוררי פחד ורתיעה במיוחד בקרב מי שאינם עם ידע להבדיל ביניהם. למרות הדמיון הכללי, הם שונים במובנים רבים כאשר השוני הבסיסי הוא שהנדל ארסי וטורף חרקים ואילו רב הרגל הוא צמחוני. אמנם, שניהם אינם תוקפנים, אך הנדל, בנסיבות מסוימות, יכול לעקוץ ועקיצתו כואבת אך היא אינה מסוכנת למרבית בני האדם.
במאמר הנוכחי, נכיר שניהם וגם את ההבדלים ביניהם, נבין מה גורם להם להגיע אליכם הבייתה? ובעיקר מה ניתן לעשות כמניעה וכהדברה.
הנדל ורב הרגל מגיעים מאותה קבוצה רחבה של חרקים פרוקי רגלים, אך שייכים לשתי משפחות (מחלקות) שונות. הנדל נקרא גם Chilopoda ויש לו גוף שטוח לעומת גוף גלילי של הרב רגל הנקרא Diplopoda. לנדל יש זוג רגלים אחד לכל פרק גוף ואילו לרב רגל יש שני זוגות רגלים לכל פרק. כלומר, לרב רגל יש הרבה יותר רגלים מאשר לנדל.
הנדל הוא טורף הניזון מחרקים קטנים, הוא עושה שימוש בארס שלו להרוג את החרקים שהוא אוכל. לעומתו הרב רגל אוכל רקב וחומרים אורגנים מתפוררים.
מבחינה התנהגותית שניהם יצורים מסתתרים וחמקניים העושים מאמצים לא להיחשף לאור, ואם הם התגלו הם ימהרו לנסות למצוא מסתור. הנדל מהיר יותר בהליכה שלו ובתגובות שלו לעומת הרב רגל האיטי יותר שלפעמים, יכול להתגלגל לצורת כדור ולהיכנס למצב של קפאון.
בישראל יש כמה סוגי נדלים, כאשר היחיד המסוכן שיכול לעקוץ בני אדם הוא, הרבנדל הארסי.
בכל הפעמים שהוזמנתי כמדביר באילנית הדברות לטפל במכת נדלים או מרבה רגלים בבית, הלקוחות היו מודאגים מחזרה של הנדלים ורצו לדעת מהיכן הם הגיעו? ומה ניתן לעשות כדי למנוע מהם לחזור?
כניסה לבתים
שניהם נכנסים לבתים כדי לחפש אוכל וסביבת מחייה נוחה, הנדל נפוץ יותר בכניסה לבתים מכיוון שיש לו יותר הזדמנויות מזון בבית בצורת חרקים המסתובבים בבתים, במיוחד בבתי קרקע.
דרך הכניסה השכיחה ביותר שלהם היא דרך פתחים וסדקים הנמצאים בבית. חלונות, דלתות, סדקים קירות, לוחות עץ וכדומה. לשניהם יש יכולת טיפוס מצוינת והם יכולים להגיע בטיפוס מבחוץ על קירות מחוספסים או צמחיה.
דרך נוספת לכניסה לבתים היא, הכנסה של ארגז או תיק או קרטון שהבאתם מהסופר או מכל מקום אחר והם כבר היו בתוכו.
ההיתקלות בהם בבית נעשית בעיקר במקלחת, חדר כביסה, מקלט ומחסנים, כאשר מרימים סמרטוט ששכב על הרצפה, דלי או הזזה של מכשיר או קופסא, שכן הם מסתתרים במקומות חשוכים ולחים.
מניעת כניסה
מניעה כוללת שתי פעולות עיקריות: חסימת אפשרויות כניסה ומניעת אזורי נוחות.
וודאו שאין בבית חרצים וסדקים פתוחים, התקינו סף דלת שימנע מהם להיכנס מתחת לדלת, וודאו שהדלת נסגרת במלואו ללא רווחים במשקוף. מי שגרים בבית קרקע צריכים להקפיד על גיזום צמחיה וענפים קרובים לחלון או למרפסת, ניקיון של החצר והתקנת רשתות למניעת כניסת חרקים.
מכיוון ששניהם אוהבים לחות וחושך הם מחפשים מקומות להסתתר מתחתיהם, בגינות זה יהיה בין כל מיני חפצי פסולת, סלעים ואזורי עשביה מוזנחים. בבית זה יהיה מתחת לארונות, קופסאות וארגזים, מגבות או סמרטוטים זרוקים.
דאגו לגינה נקייה וגזומה ובית ללא אזורי מסתור לחים והסיכוי שהם יגיעו ויישארו נמוך מאד.
זו שאלה חשובה בעולם ההדברה. מצד אחד, יש חרקים שיש להם תרומה לתהליכים אקולוגיים והדברה שלהם אינה בהכרח דבר טוב, מצד שני ההימצאות שלהם במקומות מסוימים יוצרת בעיות אחרות.
כלל האצבע שאני עובד לפיו הוא, אם החרק מהווה הפרעה מציקה לאיכות החיים של האדם אז יש להדביר אותו. במקביל, צריך לבדוק האם ניתן לבצע הדברה שרק תגרום לו להפסיק להגיע (למשל, הרחקת כוורת של דבורים, רשת להרחקת יונים וכדומה) או שאין ברירה ויש לבצע הדברה מלאה.
נדלים ורבי רגל הם חלק ממערכת אקולוגית והתועלת שלהם חשובה, במיוחד זו של הרב רגל מבחינת התרומה שלו לתהליכי פירוק חומרים. לכן, אם הם נמצאים בגינה כיוון ההדברה צריך להיות הרחקה ומניעת אזורים שימשכו אותם ופחות הדברה כימית, אלא אם מדובר בכמות נגיעות גבוהה במיוחד. במקרה של נגיעות בתוך הבית, כנראה לא יהיה מנוס מביצוע הדברה מלאה כדי להבטיח שקט נפשי לדיירי הבית.
צרו איתי קשר להתייעצות ללא עלות, כיצד להתמודד עם בעיית מרבי הרגלים שלכם.
בשונה מנדל ארסי שיכול לעקוץ בני אדם כהגנה במקרה שבו מרימים אותו על היד או שהוא נקלע למגע לא צפוי עם בן אדם (למשל הוא היה בתוך חולצה שנלבשה), הרב רגל אינו עוקץ אינו מסוכן. אם כי, לצורכי הגנה הוא מתכדר ומפריש מעין נוזל מסריח ורעיל ובכך מרחיק ממנו טורפים.
נשיכה (עקיצה) של נדל מסוג רבנדל ארסי דומה מבחינת כאב לעקיצה של דבורה, ולעיתים רחוקות, היא יכולה אף לגרום לנפיחות קלה של אזור העקיצה. במקרים חריגים בקרב אנשים בעלי רגישויות, העקיצה יכולה להוביל להקאות, סחרחורות ועליית חום.
במרבית המקרים, הכאב נעלם לאחר כמה שעות. מומלץ להיזהר מפציעת העור עקב גירוד לאחר העקיצה כדי לא לגרום לפצע ולזיהום. הטיפול בעקיצה הוא בעיקר חיטוי וחומרי הרגעה למריחה או קירור אזור העקיצה.
יש כמה סימנים שיעזרו לכם לזהות אם מה שמצאתם בפינה של המקלחת, מתחת לסמרטוט רצפה, הוא נדל או רב רגל.
רב רגל יהיה בצבע שחור כהה לעומת נדל שהצבע העיקרי שלו הוא צהוב שחור או חום אדמדמם. נדל יראה כמו תולעת שטוחה ואילו רב רגל יראה כמו תולעת עגולה ויהיו לו בכל פרק של הגוף שני רגלים בכל צד, לעומת נדל שלו יש רק רגל אחת בכל צד.
סימן היכר נוסף הוא, שלנדל יהיו מחושים ארוכים וטפרים המשמשים לנשיכה, ואילו לרב רגל אין כלל טפרים ומחושיו יהיו קצרים.
אין הבדל מבחינת הדברה בין רב רגל לנדל, כאשר נדרשת הדברה מדובר על הדברה בריסוס של חומר ירוק, המאושר לשימוש על ידי המשרד להגנת הסביבה. זהו חומר בעל רמת רעילות נמוכה לסביבה אך מספיק רעילה עבור מרבי הרגלים. החומר משמש גם לריסוס בתוך הבית וגם מחוצה לו, כאשר הריסוס מבוצע בשיטה הרטובה (ריסוס כל השטח).
נתקלתם במרבה רגליים בבית או בנדל שחור-צהוב, אל תילחצו. המראה יכול לעורר מעט פחד ורתיעה, אך סך הכל, מדובר בחרקים שאין להם עניין בבני אדם והם אינם מסוכנים באופן כללי. נדל ארסי יכול אמנם לעקוץ, אך זה מתרחש בנסיבות חריגות בהן הוא מרגיש מאוים. במרבית המקרים במפגש עם בני אדם, שניהם ינסו להסתתר ולברוח במהירות מהמקום.
אם ברצונכם לבצע הדברה מקצועית למרבי הרגלים או אם תרצו להתייעץ על דרך הפעולה הנכונה, בהתאם לסיטואציה שלכם, צרו קשר איתי באילנית הדברות לייעוץ ללא עלות.
המנהל של אילנית הדברות ודור שלישי למשפחת מדבירים,
מומחה לנדלים וחרקי שדה ומספק שירותי הדברה לכל סוגי המזיקים והחרקים.
רוצים להתייעץ איתי ?
חייגו עכשיו 054-8849445
מה ההבדל בין רב רגל לבין נדל?
👇🏻אתם לא מבינים איזה כיף איתנו 👇🏻
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים